четвъртък, 23 април 2009 г.

Вечното говорене. Левски - ЦСКА

Айде сега да си кажем нещата без цветни очилца. Тук прочетохме позицията на ЦСКА, а тук позицията на Левски. Ето и моята позиция на човек, който все повече се разочарова от българския футбол, който понякога с желание изключва телевизора след поредната пародия и който приема с недоверие всичко, което се поднася по родните терени.

ЦСКА – трън в очите на конкуренцията



Самото словосъчетание "трън в очите на конкуренцията" може да бъде лепнато на всеки един тим. Но ако прочетем статията, нейната идея е проста - конкуренцията се е обединила за да плюе по ЦСКА, защото всички завиждат за великолепната игра на Армейците. Авторът превъзнася устремът на "червените" към поредната титла, която всички се опитват да изкарат лесна, грозна и спечелена във слаба година за българския футбол.

Откровено казано, аз силна година за българския футбол не помня да е имало отдавна. Може да се отбележи единствено четвъртфинала на Левски за турнира за Купата на УЕФА, след това всичко бе резил след резил.

Дето се вика, ЦСКА си е "пръв на село". Ако Левски бе устискал първото място, той щеше да е "пръв на село". Защото родният шампионат е едно голямо село. Селски стадиони, селски пасбища вместо терени, селски постъпки на треньори и играчи. Че навсякъде има такива - има, но са доста по-ограничени. Така че не е конкуренцията виновна, А група наистина не струва и да се биеш в гърдите, че си победил полуаматьорски състави и си станал шампион е смешно. Единственото, което не може да се отрече, е че ЦСКА се възстанови след невероятно тежкото лято.

Другата силна позиция на автора е, че червения клуб е най-критикувания. Ако трябва да сме честни, толкова критики колкото Левски отнесе (абсолютно заслужено) през този сезон, никой друг отбор не е отнасял в историята си. Първо беше грандът на всички резили - БАТЕ (Борисов), после грандът на грандовете - Жилина. Дойде слабият старт на сезона, загуба от Вихрен, загуба от Локомотив (София), равен със Сливен. Аз самият тогава остро критикувах играта на Гонзо и още стоя зад думите си. Левски премина през своеобразен журналистически ад, докато стигна върха в края на полусезона. Сега пък "сините" са обявени за продажници, което никой никога не би могъл да докаже с факти, но ако някой е критикуван повече този сезон, това са "сините".

В същото време ЦСКА биде величан, как като птицата Феникс се съживи от пепелта и окупира челото. Дори и откровено "сините" медии, защото такива има не една и две (както има и "червени", нека не се лъжем) през зъби процеждаха по някой комплимент за Армейците.

Левски за пореден път е сам срещу всички



Изпаднах в изумление, когато прочетох заглавието, признавам си. Но нека разгледаме аргументите на автора, един по един.

1. БФС е срещу Левски, по-точно, на Наско и Боби не им пука за Левски. Бих искал да попитам автора, той дали мрази училището, което му е помогнало да развие своя дарслово и го изстреляло напред в живота?

Да твърдиш, че на хора откърмени със "синята" идея, не им пука за нея е абсурдно. Дали БФС има пръст в закопаването на ЦСКА - не знам, но едно е видно и с просто око. Докато на "Българска армия" течаха финансови ревизии (абсолютно редовни), на "Герена" бе мирно и тихо. Никой не се сети, че "сините" също имат дългове и финансови неуредици, а опитите на лъжливото овчарче Лупи да провокира нещо бяха тотално обречени на провал заради неговия собствен резил. В БФС има "синьо" лоби, така както има и "червено". Кое е по-силно? В шаха обикновено бие този, който си съхрани повече и по-силни фигури...

2. Съдиите режат Левски. Гледал съм еднакъв брой мачове и на двата отбора, това ми е работата. Колкото единия е бил подпиран и орязван, толкова и другия. Съдийски грешки могат да бъдат извадени колкото за единия, толкова и за другия. А и е необосновано да твърдиш, че един отбор, който не може да си плати на чистачките и да смени две седалки на стадиона си, ще вади пари да плаща на реферите (разбирайте ЦСКА). Запомнете едно: и двата тима винаги ще са недоволни от съдийството, защото ги води амбицията да са първи и като авторитети винаги ще бъдат леко подпирани.

3. Медиите са против Левски... Когато обществото е разделено на две основни половини - червена и синя, нормално е работещите в спортните медии също да са разделени така. В една ще има концентрация на повече левскари, в друга на повече цесекари. Това е неизбежно и няма нищо лошо да има различни позиции.

А и нека не забравяме, чия собственост е авторитетния "Стандарт"... Собствениците на ЦСКА май се занимаваха с чистенето на боклук, не с издателство.

Нищо ново под слънцето



Така аз бих озаглавил моята статия по адрес на случващото се в родния ни шампионат.

Да кажеш, че Левски е ощетяван от властта, когато дълги години едно красноречиво лого "ВИС 2" стоеше на "сините" екипи, когато собственикът ти е приближен до една от най-силните политически партии... нелепо е. И двата тима в даден момент са закриляни от една или друга група.

Да се оплакваш, че са ти отнели лиценза, когато на стадиона ти наистина цари кочина, когато легендите ти гледат мачове възседнали кофи за боклук, когато футболистите бягат заради липсата на пари... нелепо е. Вместо да съдите другите, че ви посочват мръсотиите, почистете си вашия двор.

Да обвиняваш един отбор, който е продал повече футболисти от теб в класни западноевропейски отбори, че само заради властта е ставал шампион... Първо, това е исторически спор, който е ирелевантен към настоящето. Второ, оставете го за историците.

Да търсиш под вола теле във всеки един двубой на съперника, който не ти изнася. Да играеш "сърдитко Петко" - това не отива на най-титулуваният клуб в страната. Ако претендираш, че си шампион, дръж се по шампионски, а не като ощипана девойка.

Говорене, говорене, говорене. Това е всичко, което двата гранда ни предлагат, за да ни е интересно. Но приказките в Европа не стигат и това се вижда всяка една година... Говоренето е за журналистите, за клубовете е тичането и потенето, работата както на терена, така и извън него.

Наистина нищо ново под слънцето. Интриги, приказки, обвинения и малко, твърде малко футбол. Дали заради глобалното затопляне, сомалийските пирати, световната конспирация или пък може би е заради некадърността и необразоваността на редица ръководни фактори, не знам, но футболът ни чезне. Остават ни само пошлите спектакли.

Няма коментари: