петък, 3 април 2009 г.

Бобич - за българския "Хофенхайм", неудачите на Бундеслигата и Евро 96

Европейският шампион с Германия от 1996 година Фреди Бобич даде специално интервю за Gol.bg. Гениалният нападател от една седмица е в България, след като прие предложението да стане изпълнителен директор на Черноморец. Целта му е да приложи големия си опит от Бундеслигата в "българския Хофенхайм", както той определи "акулите". Заедно с Краси Балъков двамата искат дадат пример на всички отбори в А група, как трябва да се ръководи един клуб - прозрачно и успешно.



Здравейте г-н Бобич, вие сте европейски шампион, опишете усещането?

Беше прекрасно. Тогава бях много млад, бях голмайстор на Будеслигата, викнаха ме в националния отбор за шампионата в Англия. Играх в един невероятен колектив. Не бяхме най-силният отбор, имахме много контузени играчи, но показахме страхотен прогрес. Накрая извадихме късмет, но това безспорно бе голям успех. От тогава до сега това си остава най-големият успех. Оставахме втори, трети, но последната титла бе през 1996.

Защо се получи така? Защо Германия не успява да достигне върха?



На първенството в Португалия през 2004 наистина ни беше много трудно. Тогава обаче имаше голяма разлика между играчите, подмладявахме отбора. През 2006 се представихме добре. На последното първенство останахме втори, но не играхме много добре. Сега обаче сме на прав път и имаме много по-големи шансове да се превърнем във фаворити за титлата на Мондиал 2010.

Как ще коментирате шамара на Подолски срещу Балак?

Беше голямa грешка. Не е нормално да удариш капитана си и си млад играч, пред 10 млн. души в Германия, които са го гледали, не е нормално. Не е добро послание към младите играчи, към репортерите. Те го наказаха за един, два мача, но това е неправилно. Въпросът не е за пари. По мое време това беше недопустимо!

Отборите от Бундеслигата не успяват да пробият в Шампионската лига, защо?

Бундеслигата е прекрасен продукт. Стадионите са пълни, първенството е интересно, има много борба както в челото, така и в дъното, но качеството като цяло не е високо. Това е интересно, стадионите са пълни, но липсва качество.

Нека ви попитам и за Черноморец, казахте че ще наблегнете на португалския пазар за футболисти, а защо не българския?

Ще гледаме и българския пазар, разбира се. В Германия обаче постоянно ме питат за определени играчи и там също им казах, че ще търсим в Португалия. Когато са нужни чуждестранни играчи, не можем да следим Бундеслигата или другите скъпи пазари. Там има много добри футболисти, но не можем да си ги позволим. Иначе вече имаме няколко набелязани играчи.

Наскоро оприличихте Черноморец на Хофенхайм...

Да, вярно е. Ние сме млад клуб, с млади играчи и големи планове. Не е абсолютно същото, разбира се. Има известна прилика и тя е, че в големите клубове като Левски, ЦСКА, Хамбургер или Байерн има много хора, които ти се месят в работата и е трудно да промениш нещата. В Черноморец, както и в Хофенхайм, нещата са много по-лесни, защото клубът е малък и всичко може да се промени бързо.

Докога ще продължите работата си в клуба?

Договорът ми е заедно с този на Красимир Балъков, така че докато той е тук и аз ще остана.

За финал ще ви върна отново в Бундеслигата, как ще коментирате казуса с рефера Хойцер?

Много ме питат за него. Въпросът е доста интересен. Такива неща стават навсякъде, както тук при вас, така и в Хърватия. Това бе един глупав германец, който се замеси с хърватската мафия. В крайна сметка всичко приключи. Ако някой ме попита дали е редно да се залага. Да, редно е. Хората залагат от стотици години за най-различни неща. Нормално е да се залага и за футбол, но е важно никой от първенството да не е замесен - играчи, рефери, собственици. Черноморец ще бъде изключително честен и прозрачен в това отношение. Договорите с букмейкърските къщи също са нормални, аз мога да залагам на други спортове, ние сме свободни хора? Но не трябва да се залага на собствените отбори.

Няма коментари: