вторник, 31 март 2009 г.

Комунистите ревнаха срещу Бербатов

Дойде ми до гуша да чета колко мързелив, бездарен, апатичен и прочие епитети, бил Бербатов. Барби това, Барби онова! Все едно един единствен Бербатов е виновен, че повечето футболисти в България я имат мозък колкото грахово зърно, я не. Или пък той е виновен, че кадърните специалисти в родината ни се броят на пръстите на едната ми ръка и клубният футбол е на нивото на Ганайското първенство.

Аз пък ще кажа, че всички, които си го изкарват на него, са ограничени, късогледци, коне с капаци, завистници, прости критикари, футболни лаици.

Сега ще отговоря едно по едно на всички обвинения, които се изписаха по негов адрес, за да докажа, че гореописаните са именно такива.

1. Бербатов бил мързелив и не се раздавал за националния отбор, така както за Юнайтед

Това е стилът на игра на Бербатов. Той е умен футболист и знае точно къде и как да застане, за да може да се разпише с минимум усилия. Той е футболист от типа на Петър Жеков, които цял мач стоят закотвени пред наказателното поле, бутват топката два пъти и вкарват два гола. Бербатов не е работохолик, той не е като Мартин Петров, който жъне тревата без спиране. Бербатов влага повече ум отколкото физическа сила - не случайно пасовете му са гениални! Колкото голове има, той има два пъти повече асистенции. Но разбира се, старите комунистически рожби продължават да лежат на максимата, че "физическият труд" е по-ценен от "умствения". Кога в България ще започне да се цени геният, а не здравите мускули... може би никога. Бербатов успя без никаква лятна подготовка да се впише в състава на европейския шампион и да си заслужи титулярното място... и все още има хора, които оспорват възможностите му?

Разликата между играта му в Юнайтед и тази за Националния отбор е, че на "Олд Трафорд" Кристиано Роналдо и Уейн Рууни прозират всеки негов замисъл и бележат след всеки негов пас или пък те самите го извеждат прекрасно, докато на "Васил Левски" геният му остава неразбран... колко символично!

2. Бербатов не става за капитан

Съгласен съм. Да, съгласен съм. Но Бербатов не се е самопровъзгласил за капитан. Тази отговорност му е дадена от друг, не си я е присвоил сам. Капитан в сегашният ни състав може да бъде Мартин Петров или Георги Петков. Други с толкова опит и хъс като тях не виждам. Така че тук вината е изцяло треньорска и на футболистите, които са го избрали.

3. Не се разбира със съотборниците си и само ги критикува

Ами сега? Е нали не ставал за капитан, тогава защо го вините, когато се ползва от пълното си право като капитан на отбора да отправи критика към някой от съотборниците си или към всички дори? Бербатов се разбира със съотборниците си, казано с други думи - приятели са. На терена обаче разбиране няма и вината не е негова. Какво е виновен той, че всички без Мартин и Стилиян разгадават пасовете му с 30-минутно закъснение, като автобус от градския транспорт? Разликата в класата е умопомрачителна и ще бъде признак на пресвета глупост, ако бъде обвинен геният, че не върви играта, а не стадото овце, които не могат дори да спрат топката без тя да се отдалечи на 5 метра от тях.

4. Изоставил отбора срещу Сърбия

Бербатов никого не е изоставил. Получи контузия, не сериозна, но травма. И разбира се, че ще напусне терена още в 30-ата минута, когато отборът му губи с 1:3 в КОНТРОЛА! Нима щеше да е по-добре да му извъртят една сръбска секира и да гледа мачовете на Юнайтед заедно с нас по телевизията? Абсолютно правилно решение. Когато ваш близък има рожден ден, кое е първото нещо, което му пожелавате? "Бъди здрав". Да бъде винен, че е предпочел да опази здравето си в един абсолютно безсмислен мач е нелепо и е плод на болни националистически мозъци.

Ако Бербатов напусне националния отбор, защото има пълното право да се чувства обиден от всичката помия, която се изсипва по негов адрес, това ще бъде най-голямата загуба за и без това клетият ни първи тим. Загубата от Сърбия е нещо моментно, но загубата на най-добрия ни футболист ще бъде удар, от който тепърва ще страдаме още няколко години.

Той обаче ще остане, защото притежава мъжество. Защото той наистина поставя чувствата си към България над острия сблъсък с простащината и невежеството.

Пазете Бербатов, защото само той ни остана...

Няма коментари: