петък, 7 ноември 2008 г.

Безумие на безумията!

Много глупости съм чувал през краткия ми 21-годишен живот. Толкова много, колкото може би един французин няма да чуе за 100 години живот в родината си.

Изключително рядко си позволявам да коментирам каквито и да било решения от какъвто и да било характер - държавен, политически и прочие. В блога си залагам повече на разказите, пътеписите и спорта, там ми е силата.

Днес обаче прочетох най-абсурдното нещо на света - "Без катаджии. Пишем си актовете сами", пише информационния сайт dnes.bg. След като прочетем статията, става ясно, че при леко ПТП (одраскана боя, чукната броня, счупен мигач и др.), няма нужда да чакаме КАТ. Всеки шофьор ще разполага със специална полица предоставена му от застрахователя, при който е сключил "Гражданска отговорност" и сам ще описва щетите, като после застрахователят ще изплаща.

Абсурдността на подобно решение не идва от самата му идея. Тя е прекрасна. Разбира се, че е много по-бързо и лесно така. Няма да чакаш с часове органите на реда, няма да правиш излишни задръствания, няма да ти се налага да плащаш безсмислената глоба то 100 до 200 лв. в случай, че си блъснеш сам колата в някое дърво или се обърнеш по капак да речем, но без да си засегнал нито един от другите участници в движението.

Колко хубаво би казал някой. Не е хубаво, защото е недомислено. Защото не е съобразено най-елементарното обстоятелство, че става дума за България. Балканският манталитет е нещо много коварно, нож с две остриета и може както да роди нещо фантастично, така и да направи най-невъобразимата глупост.

Ето няколко аргумента, защо подобно решение е неадекватно за родната пътна действителност:

1. Броят на автомобилите без платена застраховка "Гражданска отговорност" е много голям. И в случай, че някой подобен тип ви натресе докато си чакате на червено, а вие пък за да спестите някой лев не сте си направили Каско, става невъзможно да ви бъдат изплатени щетите, защото просто няма кой да ги плати. В случай, че се стигне до съд (което от 10 000 души ще стори 1), делото ще се проточи толкова време, че колата ви ще изгние или ще бъде отдавна продадена.

2. Изкушението да злоупотребиш и да изкараш лесни пари. Защо трябва излишно да допринасяме за световната криза, довеждайки до фалит застрахователите ни? Много е просто. Има два варианта:

Вариант 1 - Блъска ви Пешо. Той обаче излиза готин пич и се договаряте, за да не викате КАТ да разрешава спора (в случай на несъгласие между двете страни при попълване на полицата), договаряте се да напишете по-големи щети. На Пешо застрахователя ги изплаща, вие кярите някой лев горница, а Пешо спи спокоен, че вие няма да му търсите отговорност.

Вариант 2 - Пешо ви е много добър приятел. Закъсалите сте за пари. Той има прекрасен солиден Москвич, а вие Астра, на която ламарините са прогнили още с излизането от завода и плаче за нови прагове и калници. И се разбирате с Пешо така: "Пешо, удряш ме ти леко с Московеца, намачкваме малко ламарините, пишем си заедно полицата и аз си изкарвам нови прагове, а ако на Мускала нещо му е ожулено, ще го покрием и него. Останалото ще изпием".

3. Спас се е почерпил с приятели тази вечер, не много, но достатъчно за да остане без книжка ако за 500-те метра от кръчмата до тях вземе та одраска някоя друга кола. Не щеш ли някой млад шофьор, решил да тества колата вечерта, когато движението не е натоварено, набива рязко спирачки пред Спас, а той пък милия е със забавени реакции заради бирата и БАМ! Пишат си двамата полицата и си лягат спокойни. Няма да чакат КАТ, няма да плащат излишни глоби - застрахователите нали са затова! А пък Спас никога няма да научи един от най-важните закони на пътя - НЕ СЕ ШОФИРА СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ! Защото днес ще е нечия броня, но утре ще е майка с дете, който пресичат без да се огледат за да се приберат у тях за рождения ден на малката!!! Стана ли ви гадно? Нека! Защото това е възможно да се случи, когато няма как безотговорните шофьори да усетят последствията си дори и от най-малката употреба на алкохол. Липсата на мерки води до чувство на ненаказуемост и безотговорност.

Сигурен съм, че има още много аргументи, дори много по-сериозни! Идеята е абсурдна! Идеята е нелепа! Това е опасно за вашия живот!

За да не остане статията ми празна критика. Ето и другата страна - подобно предложение би дало ефект в следните случаи:

1. Когато цената на "гражданската отговорност" за лицето предизвикало ПТП се повишава всеки път, когато той се блъсне. И да се качва солидно. Тогава всеки ще си прави сметката как ще кара. Ще можем да се възползваме от ползите на подобно предложение. Хем агнето цяло, хем вълкът сит.

2. Ако българските шофьори имат силно чувство за отговорност. Имат ли?

За финал, имам "приятното" усещане, че най-накрая единствената функция, с която ще остане КАТ е да прави проверки и да събира "бакшиши". Чудесно, нали? Тогава корупцията няма да бъде проблем, защото тя ще е основната дейност на тази структура!

Няма коментари: