петък, 7 ноември 2008 г.

Мръсно, по-мръсно, най-мръсно... Щo е то? БГ съдийство!

Драги ми смехурко!

Ти може и да се надяваш, че някога ще гледаш качествен БГ футбол и български отбори ще се представят достойно в Шампионската лига, но нека ти го кажа сега - ще си останеш само с надеждите, поне в близките години.

Защото начинът, по който един сериозен скандал бива потулен групово от ръководните кадри в родното първенство, е показателен колко им е чиста работата на хората, които движат спорта в България.

Преди броени секунди президентът на Литекс Гриша Ганчев излезе с гръмките думи: "Спираме със селяниите в българския футбол. Най-хубавото е, че всички ръководители подписахме етичния кодекс и повече няма да има цигании като тези, които през последните дни правят изгонените за корупция бивши съдии."

"Започваме да работим за добрия имидж на футбола и доказателство за това е подписаният договор за телевизионните права. Всички президенти са доволни от него и сега ще направят нужните инвестиции на стадионите си. Сигурен съм, че никой от тях няма да си купи Мерцедес с тези пари, защото всеки има хубава кола."

Това, че всеки президент си има хубава кола (и хубава къща) ние много добре го знаем. Нека да си имат. Интересното обаче е защо точно сега започват да работят за добрия имидж на българския футбол? Ами досега за какво са работили? За колата и къщата?

А още по-важното е, че ще спрат "селяниите". Това звучи прекрасно. Но само звучи. Защото не със селяниите трябва да се престане, а с причините които пораждат тези селянии. Скандалът с Христо Ристосков бе определен като най-висша форма на селяния, само защото един от придворните реши да пропее и го направи със сериозен замах, с видео и аудио доказателства - а това вече е опасно.

Затова трябва да спрем селянията. Да им запушим устата на всички, които решат да проговорят. Вместо съдиите да свирят това, което виждат и после да говорят спокойно, сега не е ясно как ще свирят (вероятно както до момента), а да говорят вече им е забранено.

Ристосков чак сега се бил сетил да разкрие доказателствата си? И той е изпълнявал поръчки? Спор няма, но това не оправдава никой и нищо.

Клубовете ще сключат етичен кодекс? Звучи предизборно и популистки. Има една прекрасна поговорка, която идеално описва какво се случва в момента: "Вълкът кожата си мени, но нрава никога!" Каква е гаранцията, че хубавите думи описани в кодекса няма да си останат само на хартия?

Потърсен от Gol.bg роден топ рефер призна, че иска да се дистанцира от скандала и че не може да говори. Логично, това е негово право, даже в случая е задължение. Но защо един човек няма да желае да коментира нещо толкова значимо, от което той е част?

Защото, драги ми смехурко, има много неща, които твоята фенска душа е по-добре да не разбира. Защото мръсотията е до шия. Защото ние виждаме какво се случва на повърхността, но не и отвътре.

На всеки му е ясно и на най-големите глупци, че за да върви един клуб, той трябва да разполага с три неща - добра школа, добри условия за тренировка и добри специалисти. И не си мислете, че на никой от футболните босове не му е ясно. Ясно им е на всички, но от това не се печели. Те търсят еднократната печалба, чрез привличането на евтини и калпави чужденци, вместо да търсят многократна печалба чрез инвестиране в школите. А защо не е така?

Много от законите, които движат днес света са непонятни на тези хора. Непонятно им е, че за да успееш трябва да си конкурентен, да се развиваш. Да инвестираш в потенциала, да посееш много и да не очакваш с първата жътва да забогатееш, а с постепенното увеличаване на оборота. Примерите как се прави това са толкова много, че е въпрос на желание да се научиш. Те нямат желание да се научат, защото не благото на клуба ги интересува, а едно друго благо.

Така е и с цялата държава, но това е тема, която надхвърля рамките на спортната журналистика.

Че сигурно има хора, които милеят за родния футбол - има. И нека те не се чувстват обидени. Но те все още са изключение, което потвърждава правилото.

Историята се повтаря. Скандал, шум и после нищо. Каша е и то голяма, истинско блато! Потънеш ли в него, няма измъкване.

Какво трябва да се направи? Нямам представа! Този, който успее да изчисти мръсотията от българския футбол, ще може да подреди и цялата ни държава. Такъв все още няма...


Ето това заслужават шефовете и босовете в българския футбол!

Няма коментари: