четвъртък, 11 септември 2008 г.

Защото е дяволски добър!

"Само си представете Бербатов, Рууни, Тевес и Роналдо да се изправят срещу вас. Дано Бог има милост към съперниците ни!"

Това споделя пред официалния сайт на Манчестър Юнайтед един от милионите фенове на клуба, по повод трансфера на Димитър Бербатов. И дано думите му станат реалност!

Вчера, след цяло лято изкарано в очаквания и спекулации, обрати и застои, капитанът на националния ни отбор остави своя отпечатък в историята. И само как!


Снимка: Александър Македонски

Българин на "Театъра на мечтите". Българин с екипа на Манчестър Юнайтед, действащият клубен европейски шампион. Подобно нещо не се е случвало от ерата Стоичков и може и да не се случи отново.

Няма как да не сме подвластни на емоциите, да не се радваме ще е равно на светотатство. Защото без значение какво ще се случи оттук нататък, факт е, че Бербатов си извоюва шанс не да играе срещу най-големите, а да играе за най-големите.

За миг само захвърлете клубните пристрастия, сини, жълти или зелени очила и погледнете реално на нещата. Най-добрият мениджър в момента, този, който може да има всеки в състава си стига само да пожелае, си избра Бербатов.

Той продължава да пише история, с главни букви при това.


Снимка: Александър Македонски

В един момент вчера всички бяхме сякаш посърнали след като стана ясно, че той преминава в Манчестър Сити, отбор, който като изключим по-големите финансови възможности не отстъпва по класа на Тотнъм.

Поредният обрат обаче, присъщ повече за холивудски филм, а не за трансфер в консервативна Англия, прати капитанът на "лъвовете" при "червените дяволи". Това всъщност бе най-логичното.

Единственото неясно, което остана, е дали Бербо ще успее да се наложи така бързо както в Тотнъм. Конкуренцията в Юнайтед е много по-сериозна и само времето ще покаже.


Снимка: Александър Македонски

Но ние има защо да сме оптимисти, цифрите говорят сами. За общо 65 мача с екипа на ЦСКА той има 37 гола, за Байер Леверкузен в 194 изиграни двубоя е вкарал 90 пъти, а за два сезона на острова с екипа Тотнъм и 101 мача, Бербатов вкарва 46 пъти... Общо - 360 мача и 173 гола или иначе казано по 0,48 гола на мач или един гол на два мача.

Ако добавим и 62-та му мача за националния ни отбор и 42-те попадения, активът му става още по-внушителен. И нека някой смее да го подцени - Бербатов знае как да отговори на критиците си.

Споменавам още една цифра и спирам с числата - 30,7 млн. паунда - вторият най-скъп футболист на острова, след като Ман Сити късно вчера вдигна летвата с 32 млн. паунда за Робиньо. Но и нека не забравяме, че заедно с парите за Бербатов върви и младият 20-годишен Фрейзър Кембъл, така че и това не е сигурно.

След пресконференцията днес, мога да кажа само едно - не знам за по-земен и в същото време по-известен футболист.

Остава само да му пожелаем, контузиите да бягат от него като дявол от тамян. При това условие, Св. Димитър знае какво да прави...

Няма коментари: