сряда, 4 ноември 2009 г.

It's цирктайм II

Трябва да си признаем, толкова заплетено и оспорвано първенство не сме имали от много време. И вместо да се радват всички, някои еретици като мен са седнали да критикуват. С какво право, наистина?!

Първи е Черноморец. Левски е шести - три сменени треньора, Казангейт, антирекорди и плакати срещу Батков из цяла България. ЦСКА е втори - девет изгонени, девет амнистирани, а успехите им траеха девет дни и девет нощи (нощите очевидно са били по-дълги).

Наскоро писах, че няма такова нещо, като "червен балон", защото никой не се е надувал на "Армията" и визирах най-вече треньора Любо Пенев, като лицето на отбора. Сгреших, извинявам се. Че балон е имало - имало е, ама играчите тайно са го помпали не с въздух, а с алкохол. Пък и как се пукна само... леле-мале!


Той ги гони, те му ги връщат.

За първенството като цяло обаче ми е думата. Може и да ни бият на тупан в Европа, ама на родната сцена театърът е пълен и повечето главни актьори заслужават внимание.

Е, вярно, футбол не се играе много, много. Даже не е лоша и идеята пред централните сектори на "Герена" и "Българска армия" да издигнат една допълнителна трибуна, че феновете да гледат поне цирка в администрациите... Майтап, майтап, ама това са си сериозни приходи от билети!

И ако оставим двата "гранда", не по-малко стряскащо е лидерството на Черноморец - най-модерният отбор в България е лидер. Това последното, във всяка друга държава от ЕС би звучало логично, ама тук е абсурдно.

Абсурдно е, защото Черноморец няма богата история (всъщност именно историята му е проблем) и има малко публика, а ние сме свикнали грандовете да са първи. Още по-абсурдно е обаче, защото тук не е нормално добрите практики да дават добри резултати - те или не се прилагат или бързо потъват в историята.


Търсят се спешно фенове.

"Акулите" показват как трябва да се гради един клуб. От близо година България си има отличник и пример за добра практика. Но отличниците обикновено винаги са втори, преди тях сме свикнали да виждаме тарикатите.

Да си призная, аз лично бих бил очарован, ако Черноморец удържи фронта, но не ми се вярва. Рано или късно Левски и ЦСКА си вземат своето, къде чрез името си, къде чрез футбол, къде чрез нещо друго... Тогава ще е интересно дали Митко Събев ще продължи да играе отличник или ще смени тактиката.

Литекс пък дебне от засада. Ловчанлии изиграха своя скеч успоредно с Левски в началото на сезона. "Оранжевите" натириха Мъри след загубата от БАТЕ (Борисов), назначиха Ангел Червенков и продължиха без повече фанфари. Биха ЦСКА и сега са трети на точка от първия.

Локомотив (София) се нарежда четвърти, също без излишен шум. "Железничарите" ту бият, ту правят равни, не демонстрират блестяща игра, общо взето си карат както във всеки друг сезон и остават като фон..

Цвят на арената обаче внася Берое. Петият в класирането е втори в класирането за най-лошо финансово състояние. Лидер е Ботев, ама той логично си е на последно място. Евала на заралии, че все още се държат, няма обаче да е за дълго.

За прекрасното шоу, което гледаме, трябва да благодарим на Славия и Венци Стефанов. Президентът на "белите" даде хляб на един от доайените в цирковото изкуство - Вили Вуцов. Аз обаче знам и защо е така, за да има с кой г-н Стефанов да си мери... бисерите.


Големи на бой, малки на футбол. Снимка: Plodvdiv24.bg

В друга сцена пловдивските Ботев и Локо пък са решени да съхранят дербито... в "Б" група. Ами нека, то и без това побоищата и мизерствата, които си спретнаха след дербито, са точно за там.

"It's цирктайм" звучи с пълна сила. Остава само да се поучим от циркаджиите, пардон - футболистите. Нека си налеем по едно и да запием мъката си.

То... колкото за нас е мъка, за тях май е дваж повече.

Няма коментари: